TJONGER TOUREN

Vanaf  het startpunt  op een breed stuk van de oude rivier de Tjonger. Hier word je volledig opgenomen in het natuurschoon de stilte en de rust.

 

Op het water drijven de waterlelies in het riet kruipen de kuikens van de meerkoet, eend, gans of zwaan uit het nest. Vaar je hier vroeg in de ochtend dan kan je worden verrast door het unieke geluid van de roerdomp. Het “hoempend “ geluid is heel specifiek. De zeldzame roerdomp leeft en jaagt graag in oude rietrijke oevers. Ze eten kikkers, muizen en kleine vogels.

 

Door de mooie natuurlijke walbeschoeing met riet en waterplanten en de oorspronkelijke eeuwenoude ruige rivieroevers  is peddelen  over de Tjonger rivier een wonderschone natuur beleving. Het Water van de Tjonger is schoon en fris genoeg om in te zwemmen, een aanrader is op warme dagen een zwempauze te nemen bij het kleine strand de Driesprong. De Tjonger is ook onderdeel van een lange dagtocht in kano/kayak. Tijdens deze dagtocht kano je o.a over rivier de Linde, de Tjonger en kom je door de Rottige Meente. Geinteresseerd? stuur een mail naar info@kayaktjongertours.nl

De Tjonger

 

Tjonger ontstond rond 120.000 jaar geleden als gevolg van het afsmelten van het landijs dat ons land gedurende de derde ijstijd bedekte. Rond 1887 werd de toen nog sterk meanderende rivier, in opdracht van de provincie Friesland  gekanaliseerd de kano en kayak route van KayakTjongerTours varen langs de oorspronkelijke oude oever.

 

De rivier heeft twee namen: Tjonger en Kuinder

 

Er zijn verschillende theorieën over de afkomst:

Tjonger heeft te maken met het Oudfriese ‘tiona’ en het oud-Saksisch tiunan,teona. Deze woorden verwijzen naar “schade doen’, schade toebrengen. De Tjonger werd als een kwaadaardige rivier beschouwd het was een razend water dat vaak ver buiten haar oevers trad.

 

Kuinder is onder Keltische invloed ontstaan en het woord ‘Kuinder’ is vergelijkbaar met het Wels: ‘Gwenddwr’; dit betekent ‘schoon water’!

Een andere theorie is dat beide woorden afstammen van “Keunira”.de K is later een T geworden. Keunira is afgeleid van (a)keun en dat betekent :SCHITTEREND!

Vanaf het strand de Driesprong vaar je door  over brede ongerepte stukken Tjonger richting Schoterzijl.

De Schoterzijl, ook wel de oude Schoterzijl (zijl betekent sluis)genoemd is een voormalige sluis op de grens van de gemeenten Lemsterland, Weststellingwerf en Steenwijkerland aan de rand van de Buitenpolder achter Kuinre in de Kuinderdijk.

 

Voordat de Noordoostpolder werd drooggelegd, mondde de “Tjonger” uit in de Zuiderzee.

 

Voor de aanleg van de Afsluitdijk en het ontstaan van de Noord-Oost Polder werd een groot gedeelte van Friesland via deze sluis van water ontlast. Het water stroomde dan via de Tjonger en via Slijkenburg bij Kuinre in zee.

 

In de late middeleeuwen waren er in Friesland veel kloosters die het onderhoud van bruggen en andere waterstaatswerken voor hun rekening namen. Wellicht herinnert de benaming Schoterzijl aan het klooster van het Convent van Schoten bij Heerenveen. Dit klooster had in de omgeving van Schoterzijl vele bezittingen. Aan de naam van het klooster herinneren wellicht ook de Schoteruiterdijken, aan de oever van de Tjonger in Lemsterland ten noorden van Schoterzijl.

 

Tegenwoordig is het Sluisje een mooie plek om even uit het water te gaan en te genieten van de prachtige omgeving.

Boek nu uw kayak